Už několikrát jsem se pokoušela o punčák a nikdy to nebylo moc slavné. Teď mě čekal dortík pro mou sestřičku k narozeninám a já jsem si řekla, že by bylo načase učinit další pokus. Našla jsem jakýsi pochybný časopis s ne moc konkrétním receptem a váhala jsem, váhala, zkusila jsem se podívat i po jiném receptu, ale nakonec jsem se rozhodla odvážně postavit výzvě. Mám už přece nějaké zkušenosti, ne :-D A světe div se. Má odvaha se mi vyplatila. Můj první báječný punčák byl na světě. Vám ovšem poskytnu mnohem více informací, než jsem se v původním receptu dočetla, ať nemusíte tak riskovat jako já :-)
Suroviny (na 1 formu cca 22cm)
5 vajec
200g cukru moučka
10 lžic horké vody
8 lžic oleje
300g polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
Punčový nálev
150ml vody
150g cukru
1-2 lžíce rumu
1 lžíce punčového aroma
1 lžička citrónové šťávy
červené (a žluté) potravinářské barvivo
dále oblíbený džem s kapkou rumu (ideálně rybíz)
cokoli na ozdobení, např. fondán, rumová poleva,...
Postup
Troubu předehřejeme na 180°C. Vejce rozklepneme, oddělíme žloutky a bílky. Z bílků se špetkou soli ušleháme tuhý sníh. Ke žloutkům přidáme cukr a šleháme do bílé pěny. Když jsou ušlehané, jednu lžíci po druhé zašleháváme horkou vodu a poté olej. Stěrkou důkladně vmícháme mouku prosátou s práškem do pečiva a nakonec opatrně i ušlehaný sníh. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy, několikrát s ním klepneme o stůl aby si sedlo a dáme ho do dobře vyhřáté trouby. Troubu neotvíráme, až když dort krásně voní, vpíchneme doprostřed špejli. Pokud vám začne dort předčasně hnědnout, překryjte ho alobalem. Celková doba pečení je cca 50 minut, ale záleží hodně na výšce dortu i výkonu trouby. Vůně a špejle je nejlepší indikátor. Nepíchejte však do dortu zbytečně brzy, ani neotvírejte každou chvilku troubu. Opravdu nejdřív až začne hodně vonět.
Upečený korpus vyklopíme "hlavou dolů" na mřížku a necháme ho zcela vychladnout.
Mezitím si připravíme punčový nálev. Svaříme vodu s cukrem, odstavíme a vmícháme rum, aroma i šťávu (podle chuti - já jsem na dvojnásobnou dávku dala např. 3 lžíce rumu). Obarvíme dle libosti.
Dokonale vychlazený dort prokrojíme na tři části. První pomažeme džemem, prostřední omáčíme v nálevu. Já jsem dávala džem i na spodní stranu vrchního plátu, ale není to nutné. Dort slepíme, zachladíme, ozdobíme dle libosti a necháme do druhého dne uležet (v lednici).
Normální fotky bohužel zatím nemám, ale recept mi přišel opravdu dobrý a byla by škoda se o něj nepodělit. Třeba bude ještě čas ho upéct a nafotit "normálně". Každopádně korpus doporučuji opravdu pouze na punčák. Na krémový dort by mohl být celkem suchý. Na tuto úpravu ale ideál.
Žádné komentáře:
Okomentovat