sobota 25. července 2015

Borůvkový obláčkový koláč

Ano. Ano. Vypadá to jako úplně obyčejný borůvkový koláč. Ale je to úplně nejlepší borůvkový koláč, který znám. Který jsem kdy dělala. A doufám, že borůvková sezóna stále ještě trvá a bude si ho moci vyzkoušet každý z vás. A že i pro vás bude tím nejlepším a rozplyne se vám v ústech jako nadýchaný obláček.


Suroviny:
Těsto
500g hladké mouky
250ml plnotučného mléka
35g čerstvého droždí
115g rozpuštěného másla
2 žloutky
75g krupicového cukru
špetka soli
kůra z půlky citrónu
semínka z 1/2 vanilkového lusku
žloutek na potření
rozpuštěné máslo s trochou rumu
Náplň
1 litr borůvek
(krupicový cukr na obalení borůvek)
Drobenka
100g másla
200g krupicového cukru
200g hrubé mouky
citrónová kůra

Postup:
Nejdříve si připravíme kvásek. Droždí rozdrobíme do misky, přimícháme trochu cukru, mléka a mouky z odměřeného množství. Zaprášíme ještě troškou mouky a dáme na teplé místo kynout.
Mezitím si dáme rozpustit máslo spolu s mlékem. Do mísy prosijeme mouky, přidáme cukr, sůl, citrónovou kůru i vanilku. Vlijeme vlažné máslo s mlékem, žloutky i kvásek. Jemně, ale důkladně zpracováváme těsto. Dokud není opravdu krásně hladké.
Zapneme si troubu na 170°C. Těsto ihned rozdělíme na pět bochánků a vytvarujeme pět koláčů. Necháme jim asi centimetrové silnější okraje, zbytek roztáhneme, rozmačkáme či případně vyválíme do tenka. Na koláče rozdělíme borůvky (mohou být obalené v cukru) a necháme je čtvrt až půl hodiny kynout.
Z másla, cukru a mouky si připravíme drobenku. Přidáme do ní i zbytek citrónové kůry. Koláče posypeme drobenkou. Potřeme žloutkem a dáme do vyhřáté trouby na asi 15-20 minut. 
Během pečení si rozpustíme máslo, smícháme s rumem a po upečení jím koláče ihned potíráme. Před podáváním můžeme posypat moučkovým cukrem.

Žádné komentáře:

Okomentovat