Jsou tak dobré, že děti mi je ujídají ještě teplé pod
rukama. Můžete si je namazat marmeládou, dát si je se šunkou, ale nejlepší jsou
ještě teplé s čerstvým máslem. Klidně si je ale přikousněte ke grilovanému
masíčku nebo obložte do práce. Rozhodně je však vyzkoušejte. Jen to droždí
použijte sušené. S čerstvým jsou zbytečně tuhé a je to znát i na chuti.
Tak tedy – dobrou chuť!
500ml podmáslí
6 lžic másla
10g sušeného droždí
1kg polohrubé mouky
1 lžička cukru
2 lžičky soli
Žloutek na potření
Seznam, mák či jiná semínka na posyp.
Postup:
Podmáslí s máslem zahřejeme, aby se máslo rozpustilo.
Přidáme droždí a cukr, promícháme. V míse si zamícháme mouku se solí a
vlijeme vlažné podmáslí. Zpracujeme tužší těsto, které je krásně hladké a nelepí
se. Vytvarujeme kouli, vložíme jí do olejem vymazané mísy, lehce poolejujeme
(jen mastnými prsty) a necháme pod fólií kynout, (můžete mísu vložit do
igelitové tašky) než těsto zdvojnásobí objem . (Cca 45-90 minut, podle
teploty.)
Z těsta odkrajujeme malé kousky, vyválíme válečky a ze
tří pramenů zaplétáme housky. Hned je klademe pod fólii či utěrku, aby zbytečně
neosychaly a necháme je ještě minimálně 20 minut kynout.
Troubu předehřejem na 220°C spolu s plechem na mřížce a druhým
na spodu. Housky potřeme žloutkem rozšlehaným se lžící mléka (nemusí být) a
posypeme semínky. Do předehřáté trouby rychle sesuneme housky s pečícím
papírem, (z prkénka, jiného plechu nebo lopaty) a do pekáče na dně chrstneme
deci až dvě vařící vody. Rychle zavřeme troubu.
Pečeme cca 12 minut do zlatova. V polovině času
z plechu vylijeme případný zbytek vody a pokud budeme péct další plech,
znovu ho vrátíme do trouby. Necháme vychladnout na mřížce. Jíme čerstvé,
nejpozději druhý den, jinak ztvrdnou.
Žádné komentáře:
Okomentovat