sobota 9. srpna 2014

Podmáslové pletýnky

Jsou tak dobré, že děti mi je ujídají ještě teplé pod rukama. Můžete si je namazat marmeládou, dát si je se šunkou, ale nejlepší jsou ještě teplé s čerstvým máslem. Klidně si je ale přikousněte ke grilovanému masíčku nebo obložte do práce. Rozhodně je však vyzkoušejte. Jen to droždí použijte sušené. S čerstvým jsou zbytečně tuhé a je to znát i na chuti. Tak tedy – dobrou chuť!



Ingredience (cca 20ks):
500ml podmáslí
6 lžic másla
10g sušeného droždí
1kg polohrubé mouky
1 lžička cukru
2 lžičky soli
Žloutek na potření
Seznam, mák či jiná semínka na posyp.

Postup:
Podmáslí s máslem zahřejeme, aby se máslo rozpustilo. Přidáme droždí a cukr, promícháme. V míse si zamícháme mouku se solí a vlijeme vlažné podmáslí. Zpracujeme tužší těsto, které je krásně hladké a nelepí se. Vytvarujeme kouli, vložíme jí do olejem vymazané mísy, lehce poolejujeme (jen mastnými prsty) a necháme pod fólií kynout, (můžete mísu vložit do igelitové tašky) než těsto zdvojnásobí objem . (Cca 45-90 minut, podle teploty.)
Z těsta odkrajujeme malé kousky, vyválíme válečky a ze tří pramenů zaplétáme housky. Hned je klademe pod fólii či utěrku, aby zbytečně neosychaly a necháme je ještě minimálně 20 minut kynout.
Troubu předehřejem na 220°C spolu s plechem na mřížce a druhým na spodu. Housky potřeme žloutkem rozšlehaným se lžící mléka (nemusí být) a posypeme semínky. Do předehřáté trouby rychle sesuneme housky s pečícím papírem, (z prkénka, jiného plechu nebo lopaty) a do pekáče na dně chrstneme deci až dvě vařící vody. Rychle zavřeme troubu.

Pečeme cca 12 minut do zlatova. V polovině času z plechu vylijeme případný zbytek vody a pokud budeme péct další plech, znovu ho vrátíme do trouby. Necháme vychladnout na mřížce. Jíme čerstvé, nejpozději druhý den, jinak ztvrdnou.

Žádné komentáře:

Okomentovat