Už loni jsem se
chystala upéct muffinky s názvem dýňové. Tehdy jsem však
ještě nebyla takový maniak, a tak na ně nedošlo. Před pár dny
jsem si však na ně vzpomněla a nakonec jsem se k nim i
dostala. A rozhodně nelituji. Moje děti sice moc nenadchly, přece jen
jsou dosti kořeněné, ale dospělým se určitě zavděčíte.
Můžete zkusit i další experimenty s moukou, případně
přimíchat oříšky, já bych volila vlašské, ale ne moc. Každopádně snězte muffiny co
nejdříve, dýně je uvnitř trochu vlhká, takže nejlepší jsou
ještě teplé. Dobrou chuť!
Suroviny (na cca 20ks):
300g kompotované nebo
čerstvé dýně
(vodu, cukr a skořici)
1 a půl hrnku mouky,
ideálně kombinace hladké a špaldové či pšeničné celozrnné,
lze samozřejmě použít pouze hladkou
2 vejce
1/3 hrnku oleje
1 hrnek třtinového
cukru, z toho cca 2 lžíce vanilkového
1 lžička prášku do
pečiva (bez fosfátů)
špetka jedlé sody
špetka soli
1 lžička skořice
půl lžičky zázvoru
půl lžičky mletého
hřebíčku
pár strouhnutí
muškátového oříšku
Postup:
Nejprve si připravíme
dýni. Kompotovanou necháme co nejvíce okapat, čerstvou oloupeme,
pokrájíme na malé kostičky a uvaříme ve vodě s cukrem a
skořicí. (Skořici lépe celou, cukru podle chuti.) Uvařte jí
tak, ať nemáte bláto, ale není tvrdá, prostě tak akorát.
Necháme vychladnout a okapat.
Troubu předehřejeme
na 180°C.
V míse si
smícháme vejce, cukr, olej, koření, dýni a jedlou sodu. Odměříme
si mouku s práškem do pečiva a přisypeme jí k tekuté
směsi, promícháme. Plníme košíčky či formičky na muffiny.
(Kovové vymažeme, papírové a silikonové ne.) Pečeme cca 25
minut, tentokrát bych řekla, že je lepší malinko dokřupava, než
standartně lehce vlhké.
Necháme vychladnout na
mřížce nebo jíme ještě teplé.
Žádné komentáře:
Okomentovat