pondělí 8. září 2014

Kořeněné muffiny s dýní


Už loni jsem se chystala upéct muffinky s názvem dýňové. Tehdy jsem však ještě nebyla takový maniak, a tak na ně nedošlo. Před pár dny jsem si však na ně vzpomněla a nakonec jsem se k nim i dostala. A rozhodně nelituji. Moje děti sice moc nenadchly, přece jen jsou dosti kořeněné, ale dospělým se určitě zavděčíte. Můžete zkusit i další experimenty s moukou, případně přimíchat oříšky, já bych volila vlašské, ale ne moc. Každopádně snězte muffiny co nejdříve, dýně je uvnitř trochu vlhká, takže nejlepší jsou ještě teplé. Dobrou chuť!


Suroviny (na cca 20ks):
300g kompotované nebo čerstvé dýně
(vodu, cukr a skořici)
1 a půl hrnku mouky, ideálně kombinace hladké a špaldové či pšeničné celozrnné, lze samozřejmě použít pouze hladkou
2 vejce
1/3 hrnku oleje
1 hrnek třtinového cukru, z toho cca 2 lžíce vanilkového
1 lžička prášku do pečiva (bez fosfátů)
špetka jedlé sody
špetka soli
1 lžička skořice
půl lžičky zázvoru
půl lžičky mletého hřebíčku
pár strouhnutí muškátového oříšku

Postup:
Nejprve si připravíme dýni. Kompotovanou necháme co nejvíce okapat, čerstvou oloupeme, pokrájíme na malé kostičky a uvaříme ve vodě s cukrem a skořicí. (Skořici lépe celou, cukru podle chuti.) Uvařte jí tak, ať nemáte bláto, ale není tvrdá, prostě tak akorát. Necháme vychladnout a okapat.
Troubu předehřejeme na 180°C.
V míse si smícháme vejce, cukr, olej, koření, dýni a jedlou sodu. Odměříme si mouku s práškem do pečiva a přisypeme jí k tekuté směsi, promícháme. Plníme košíčky či formičky na muffiny. (Kovové vymažeme, papírové a silikonové ne.) Pečeme cca 25 minut, tentokrát bych řekla, že je lepší malinko dokřupava, než standartně lehce vlhké.
Necháme vychladnout na mřížce nebo jíme ještě teplé.
Chladné muffiny můžeme ozdobit podle libosti. Šlehačkou, tvarohem, zakysanou smetanou, lučinou, můžeme osladit, případně ochutit skořicí. Nebo samozřejmě jakkoli jinak.

Žádné komentáře:

Okomentovat