Manžel mi přinesl domů spoustu limetek se slovy - něco s tím udělej, třeba koláč. Tak mi nezbývalo, než něco vymyslet. Do klasického cheesecaku se mi nechtělo, tak jsem stvořila lehký, příjemně nakyslý koláč, který si určitě zamilujete. A nebojte se opět experimentovat. Těsto je univerzální a velmi lehké, navíc ho můžete zdvoj- až ztrojnásobit a upéct celý plech, krém také můžete zkusit ochutit čím vás napadne. Každopádně zkuste i mou limetkovou verzi.
Suroviny (na dortovou formu, cca 23 cm):
Těsto:
1 hrnek polohrubé mouky
2 lžíce kakaa
půl hrnku cukru
půl prášku do pečiva
půl hrnku mléka
čtvrt hrnku oleje
1 vejce
Krém:
500g "živého" jogurtu (hollandia)
400g smetany ke šlehání
250g tvarohu
moučkový cukr
2 limety + na ozdobu
(troška vodky či bílého rumu)
Postup:
Den předem začněte s přípravou krému. Smíchejte jogurt se šlehačkou a nechte v utěrce 12-24 hodin vykapat v pokojové teplotě.
Na těsto smíchejte suché suroviny, přidejte mléko, olej a vejce a vymíchejte těsto. Část mouky můžete nahradit kokosem (uberte trošičku oleje), či pro světlou variantu přidejte místo kakaa ještě dvě lžíce mouky. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a dejte péct. Ideálně na horkovzduch 160°C, případně klasicky na 180°C. Pečte cca 20 minut, záleží na formě, troubě..upečené těsto je pružné a nelepí se na špejli.
Než vám vychladne korpus, smíchejte si krém. Důležité je mít suroviny pokojové teploty, aby byl krém hladký. Vezměte vykapanou směs (syrovátku použijte do pečení místo vody nebo vypijte), smíchejte s tvarohem. Z obou limetek ostrouhejte kůru, z jedné vymačkejte šťávu a z druhé vykrájejte dužninu. Oslaďte cukrem podle chuti, můžete přidat trošku alkoholu na zvýraznění chuti. Pokud vám přijde krém málo výrazný, přidejte více limetové šťávy, ale myslím, že to opravdu stačí.
Krém natřete na vychladlý korpus a nechte alespoň tři hodiny ztuhnout. Před podáváním ozdobte.





Žádné komentáře:
Okomentovat